Скачать

Регулювання та технічний огляд приладів електрообладнання на автомобілі ЗАЗ-1102

Вступ

На сьогодні величезна кількість автомобілів буквально заполонила вулиці міст і сіл. Щоб цей величезний автопарк постійно перебував у справному стані, необхідна спеціальна служба з діагностики несправностей і ремонту автомобілів. Працівниками цієї служби є автослюсарі. Зазвичай це лише чоловіки.

У завдання автослюсаря входить, перш за все, виявлення несправностей автомобіля, загальна оцінка стану авто, а також подальший ремонт, регулювання і налагодження його механізмів.

У міру того як розвивався автотранспорт, все більше виникала необхідність у фахівцях, які б могли стежити за робочим станом автомобіля, а також уміти усувати несправності.

На сьогодні професія автослюсаря є однією з найбільш затребуваних в автосервісах. Щодня нам постійно доводиться стикатися з будь-яким видом автотранспорту – будь то особистий автомобіль або громадський транспорт, за усіма потрібен професійний і своєчасний догляд. Саме тому кваліфікований фахівець з ремонту і діагностики автомобіля сьогодні є досить затребуваним.

Постійне збільшення кількості автомобілів на дорогах, а також вдосконалення і ускладнення конструкції і механізмів потребують великої кількості обслуговуючого персоналу на станціях техобслуговування. Таким чином, професія автослюсаря до сьогодні затребувана і не втрачає своєї популярності.

Робота автослюсаря потребує хорошого технічного і логічного мислення, чудового зорового і слухового сприйняття, а також хорошої координації рухів та фізичної підготовки, доброго здоров'я, максимальної відповідальності та зосередженості.

Автомобіль ЗАЗ- 1102 "Таврія" є новою моделлю другої групи особливо малого класу, що принципово відрізняється від своїх попередників не лише деталями, але і компонуванням і найважливішими технічними рішеннями.

Сучасніша передньопривідна схема прийшла на зміну задньомоторній, що застосовувалася раніше на усіх автомобілях ЗАЗ. Силовий агрегат тепер розміщується не в задній частині кузова, а в передній і розташований упоперек в моторному відсіку. Охолодження двигуна рідинне замість повітряного.

Завдяки великим бічним дверям, бічним гнутим стеклам, переднім анатомічним сидінням з безступінчатим регулюванням нахилу спинок і великим діапазоном подовжнього переміщення, заднім досить широким сидінням (автомобіль став ширший на 64 мм) забезпечений зручний вхід і вихід водія і пасажирів, комфортабельна їзда чотирьох-п’яти людей.

Найважливішим показником автомобіля є його економічність. Висока економічність досягнута передусім завдяки двигуну з високою мірою стискування, двокамерним карбюратором і вентилятором, що відключається, в системі охолодження. Маса автомобіля понижена на 130 кг в порівнянні із ЗАЗ-968М, застосована нова конструкція шин і п'ятиступінчаста коробка з прискорюючою вищою передачею. У "Таврії" досконаліша форма кузова. При їзді по умовному міському циклу на швидкості 90 км/год ЗАЗ- 1102 на 30 % економічніше за стару модель.

Пасивна безпека забезпечується конструкцією кузова. Завдяки ній при аварії поглинається енергія удару і зберігається заданий простір в салоні. Випробування бічним ударом об нерухому перешкоду виявили, що вітрове скло залишається в отворі, а двері не відкриваються.

Окрім цього, автомобіль обладнаний інерційними ременями безпеки, м'якою оббивкою стійок кузова, енергоємними бамперами з удароміцної пластмаси, травмобезпечною рульовою колонкою і тришаровим вітровим склом. Паливний бак винесений в захищену від ударів зону над задньою віссю.


Розділ 1. Будова та принципи роботи основних електроприладів на автомобілі ЗАЗ-1102

1.1. Схема електрообладнання

Автомобіль ЗАЗ-1102 оснащений складною сучасною системою електроустаткування, яка включає джерела електроенергії і комутаційну апаратуру.

Електроустаткування виконане за однопровідною схемою: негативні виводи джерел і споживачів електроенергії сполучені з "масою", яка виконує функції другого дроту.

Схема з'єднань електроустаткування показана на мал. 1, а, б. Більшість ланцюгів включаються ключем запалення. Завжди включені (незалежно від положення ключа в замку запалення) ланцюг живлення звукових сигналів, сигналу гальмування, світла фар, плафона освітлення салону і штепсельної розетки переносної лампи.

Електроустаткування автомобіля захищене плавкими запобіжниками (мал. 2), встановленими в нижній частині панелі приладів з лівого боку в спеціальному монтажному блоці. Перш ніж замінити запобіжник, що перегорів, слід з'ясувати причину його згорання і усунути її. При пошуках несправності рекомендується проглянути список ланцюгів (табл. 1), які захищає цей запобіжник.

1.2 Акумуляторна батарея

На автомобілях, що виходять із заводу, встановлені акумуляторні батареї 6СТ-44А (не обслуговуються), залиті електролітом і заряджені. У запасні частини ці батареї поступають також залитими електролітом і зарядженими.

Корпус (моноблок) батареї виготовлений з напівпрозорої із загальною кришкою і міжелементними з'єднаннями крізь перегородку моноблока (мал. 3).

У зв'язку з тим що на батареї блоки електродів (пластини) опущені до самого дна, над пластинами більш ніж в два рази збільшився об'єм електроліту. Це дозволило зменшити періодичність доливки дистильованої води.

Таблиця 1 - Ланцюги, що захищаються запобіжниками

№ запобіжника

Сила струму, А

Ланцюг, що захищається

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11 (висить окремо)

16

8

8

8

8

8

8

8

8

8

16

Електродвигун вентилятора радіатора, реле включення вентилятора і датчик, електродвигун склоомивача вітрового скла, електродвигун і склоомивач дверей задка (за наявності)

Лампи задніх протитуманних вогнів, передніх і задніх габаритних вогнів, освітлення комбінації приладів, освітлення номерного знаку

Реле включення і контрольна лампа заряду акумуляторної батареї, лампа заднього ходу

Реле-переривник покажчиків поворотів, контрольна лампа покажчиків поворотів, покажчик рівня палива, покажчик температури рідини в двигуні, контрольна лампа тиску масла, контрольна лампа гальмівної системи

Нитка ближнього світла лівої фари

Нитка ближнього світла правої фари

Нитка далекого світла правої фари

Нитка далекого світла лівої фари

Розетка підключення переносної лампи, плафон внутрішнього освітлення салону, звуковий сигнал, лампи стоп-сигналу і габаритних вогнів

Реле-переривник покажчиків поворотів і аварійної сигналізації, контрольна лампа покажчиків поворотів, лампи покажчиків поворотів

Електродвигун отоплювача